Varför jag sa upp mig från jobbet!

Många har undrat hur i helvete jag kunnat säga upp mig nu när jag ska bli farsa. Det är en ganska lång historia men för mig helt logisk.  Jag öppnade Barcelonaforum bara några veckor innan jag tog arbete som tjänsteman, dvs i Maj 2014. Jag har aldrig haft tid att arbeta med projektet till att börja med, ändå har det gått väldigt bra. Ser man historiskt har jag ända sedan högskolan i princip bara kört egna företag. Visserligen har jag haft många extrajobb genom åren men aldrig någon heltidsanställning. Jag ville testa vara svenne så sökte och fick jobbet som Account Manager/Key account Manager på en shoppingguide riktad mot den skandinaviska marknaden. Min största uppgift var att sälja in andra E-handlare till vår shoppingguide.  Därefter skulle man såklart ta hand om deras konton också och hålla dem nöjda med tiden.  Målsättningen var att få in 20 butiker i månaden, då hade man gjort ett bra jobb.

Jag kände mig på rätt plats från början för att säga det minsta. Jag hade själv varit E-handlare och med min långa erfarenhet av såväl b2b försäljning och som egenföretagare så passade arbetet mig som handen i handsken. Det började gå riktigt riktigt bra. Bonusnivåerna var från början väldigt generösa men i takt med att man presterade bättre sänktes de gradvis med tiden. Ingen trodde jag kunde nå 40 e-butiker i Juli förra sommaren, det var en Iphone 6 i potten, förutom all annan provision. Jag fick in 48, min andra arbetsmånad.

Sen så bara ökade det och ökade hela tiden för mig försäljningsmässigt. Min bästa månad var November då jag lyckades ansluta 92 E-handlare helt på egen hand. Som jämförelse fick Pricerunner med sin stora styrka av folk och känt varumärke in 30 butiker samma period gemensamt. Min bästa månad arbetsmässigt skulle jag säga var Februari, i år alltså. Då lyckades jag ansluta 73 butiker. Visserligen mindre än November men i februari hade jag 400 befintliga butiker i min portfölj, vilket tog mycket tid administrativt att underhålla.  Så jag var liksom inte bra på det jag gjorde, jag är med god marginal bäst i hela branschen. Jag gick in för det totalt, mer än man ska som anställd.

Överlag har jag varit nöjd med vad jag tjänat.  Samtidigt har jag även suttit massa extra kvällstid, annars hade jag aldrig nått de nivåerna jag gjorde. Min grundlön däremot var väldigt låg vilket gjorde det extra stressigt i December och Januari eftersom man hade semester flera veckor och inte samma möjlighet att få in nya kunder. Samma sak hade upprepat sig nu i sommar när man tar ut semester eller om man blivit långtidssjuk. Vid flera tillfällen har jag känt att jag varit på väg in i den berömda väggen, men gillar att balansera däromkring bara jag kan se framåt. Förutom jobbet så driver vi ju denna verksamhet och stundtals sista året har det varit alldeles för mycket.

Vid nyår blev jag fast anställd och började känna mig varm i kläderna. Kvartal 1 lanserade vi i Danmark och det var extremt högt satta målsättningar. Inför kvartal 2, dvs nu i April skulle det lugna ner sig. Med tanke på att jag och Eva ska bilda familj så satte jag mig ner med vår Vd redan i mars och sa att jag måste få till förändringar trygghetsmässigt inför April och även ansvarsmässigt, behövde mer kreativitet i mitt arbete, inte bara kränga på. Det var något jag också blev lovad. Jag var beredd att gå ner i lön, men ville helt enkelt ha en högre grundlön och känna större trygghet med tanke på att min familjesituation nu kommer förändras drastiskt.

Utan att gå in på detaljer kan vi väl säga som så att den där förändringen inför april inte kom i tid som utlovat och då var mitt tålamod slut. Jag har haft så himla kul på jobbet, det är verkligen ett skönt företag med sköna människor och ångrar inte en dag, men dags att gå vidare. Av massa andra skäl också! Ni ska veta att situationen att bilda familj är avsevärt mycket sämre i Spanien än i Sverige, något jag också fick väga in i ekvationen. Även om du är fast anställd är uppsägningstiden två veckor, här nere finns ingen LAS.

Som blivande pappa har man exempelvis inte rätt att följa med på ultraljud och såna saker, utan då får man ta tjänstledigt. Pappaledigheten är två veckor, sen tar det slut. Mammaledigheten är 3 månader (!) totalt. Sen får man sätta sitt barn på dagis eller begära tjänstledigt. Helt sinnessjukt, vem lämnar sin tremånaders bebis på dagis? Och då har man 100€ i barnbidrag som enda ersättning. Eva ska såklart stanna hemma minst ett år så kontentan för mig är att jag hade fått jobba ihjäl mig som anställd för att få det att gå runt framöver och det skulle jag inte orka med. Dessutom  vill jag vara nära, jag vill vara till hands hela tiden såväl innan som efter förlossningen. Om jag haft samma jobb i Sverige hade jag aldrig sagt upp mig, men här nere är situationen en helt annan och vårt intresse för att flytta hem är på gränsen till noll.

Så jag satt i en situation med en osäkerhet på jobbet och en skatt i Barcelonaforum som jag aldrig riktigt kunnat testa potentialen på. Trygghetsmässigt är det ingen större skillnad på att vara egenföretagare eller anställd. Nackdelen nu är att jag kanske kommer tjäna mindre pengar initialt och jag kommer sakna ett gäng av mina förra kollegor och de fantastiska fredagsluncherna. Men långsiktigt finns bara fördelar. Eftersom vi driver det här tillsammans så kommer Eva kunna fortsätta att skriva och jobba även när hon ammar, så det är ett bra beslut även ur en gemensam synvinkel. Och jag har fler affärsidéer som jag kan jobba på parallellt. Dessutom finns det inget som slår frihetskänslan av att vara sin egen. Det är jävligt skönt att inte vara ägd av någon. Känner mig mer motiverad än någonsin och från nästa vecka kommer det rasa in nya samarbetspartners till forumet. Sen att få jobba i den här miljön, det är väldigt inspirerande…
10389712_10153097278648584_705108244914697619_n

Barcelona Forum

Välkommen till Barcelonaforum.se, kul att ni besöker vårt sajt. Vi är en onlinebaserad tidning samt även en informationsguide & bloggportal med Barcelona som bas. Vi ser till att ni har koll på det mesta som händer i stan, oavsett om man bor i Barcelona eller hälsar på som turist! Tveka aldrig att mejla oss på info@barcelonaforum.se om ni har några frågor så gör vi vårt bästa för att svara er så fort vi kan.

You may also like...

1 Response

  1. Andreas says:

    Hmm… Tydligen så finns det något bra och trevligt i Sverige för herrn?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>