Stifta bekantskap med spanska viner – mini-vinprovning hemma

Ett intressant sätt att lära sig lite mer om Spanien, är att prova på olika spanska viner.
Nu finns det ju ett enormt utbud av olika spanska viner. (Bara Katalonien finns det 11 olika D.O. – vinområden, med sina respektive traditioner och vintyper).

Om man skulle ge sig på att dricka ett glas av varje spanskt vin, så skulle detta kunna få en rad otrevliga konsekvenser, både sociala, ekonomiska och, inte minst, hälsomässiga. Det vore lämpligt att begränsa sig en del.

oksana-tasting

Hur skulle då en spansk ”nybörjarkurs” kunna se ut?

Vad sägs om att prova 4 viner, gjorda på några typiska spanska druvsorter? Var och en med sin egen speciella karaktär, och alla fyra är sorter som är framför allt växer i just Spanien?

Jo, det var väl det jag tänkte. Ladda upp med vinglas och se till att ni är minst 4-5 personer, så kan ni snart vara igång!

Om du är i Spanien bör du gå till en välsorterad och välskött vinbutik, dels för att kunna fråga om råd om lämpliga viner i den priskategori du vill ha, men även för att vara någorlunda säker på att vinerna hanterats och förvarats på rätt sätt. (I Sverige är ju valet lätt: Systembolaget kan viner.)

Så här kan ett spanskt mini-program, med fyra druvsorter, se ut (Det är lämpligt att prova dem i just denna ordning, för att gå från vitt till rött, och från snällare till skarpare karatkär):

  1. Verdejo
  2. Albariño
  3. Garnatxa / Garnacha tinta (Grenache noir)
  4. Tempranillo

(Jag har länkat varje druvsort till wikipedia, där du kan läsa mer. Tyvärr finns det ännu ingen artikel på svenska wikipedia om druvsorten verdejo, så den fick jag länka till engelskspråkiga wikipedia i stället.)

En intressant detalj: viner av Albariño är ofta en aning dyrare än andra viner. Den druvsorten växer framför allt i vinområdet Rias Baixas, på så kraftiga sluttningar att det är i princip omöjligt att mekanisera skördearbetet. Druvorna plockas alltså nästan alltid manuellt.

För idén till denna artikel tackar jag Oksana Pankova, som bedriver en liten vinprovningssalong. (Så hör av dig om du är i Barcelona eller Katalonien och vill lära dig mer om spanska eller katalanska viner eller kava, eller kanske göra en utfykt i kunnigt sällskap till några intressanta vingårdar, sånt går att ordna. Oksana talar utmärkt engelska efter att ha bott länge i Kanada. Föredrar du svenska så ordnar vi tolkning!)

Tor-Björn Fjellner
barcelonaforum.se

Tor-Björn Fjellner

Jag arbetar med marknadsföring, mobiltelefoni och projektledning. Jag var bland annat med och införde nummerportabilitet för mobiltelefoni i Oman. Läs lite mer om mig i min presentation: barcelonaforum.se/hej-jag-heter-tor-bjorn/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>