Rutiner med en 11-månaders Julia

Julia fyllde 11 månader den 21:a. Tiden går så fort och jag är ganska dålig på att dokumentera hennes utveckling. Man tror att man ska komma ihåg när hon började krypa och sådana saker men det gör man inte. Hon fick sin första tand i början av september. Hon började gå omkring med Briovagnen vid 10 månader. Men det kanske hade skett tidigare om vi fått den tidigare. När hon var 8,5 månad tog hon sig uppför trappen själv. Jag började införa mat när hon var sex månader och välling kanske vid sju månader. Strax efter köpte vi en potta på IKEA. Sen dess sätter jag henne på pottan direkt varje morgon och 5-10 minuter efter varje måltid. Hon kissar alltid på morgonen och bajsar i regel efter varje mål mat.

03På morgonen får hon en hel banan att mumsa på under tiden jag gör havregrynsgröt till henne och frukost till mig själv. Under dagen får hon tre mål mat till ungefär. Om vi är iväg brukar ett av målen bli välling då det är det absolut smidigaste att ta med. Ger inte så feta fula fläckar och det är smidigt att mata ur flaska. Sedan får hon välling innan hon ska sova så att hon är mätt. Jag vill ju sluta amma nattetid. Helst helt och hållet men jag ser ingen anledning till att göra det till varje pris när jag märker att hon vill ha tutten.

Nattningen brukar jag börja med vid 21 men det är ganska olika hur bra det går. Oftast vill hon leka en stund och är väldigt uppspelt, i enstaka fall somnar hon direkt. Ibland blir klockan 22:30 innan hon somnat. Ammar tills hon somnar. Hon vaknar till några gånger under natten. Oftast är det att hon kissat och då är det bara att byta blöja sedan somnar hon om. Om hon fortsätter skrika får hon vatten eller välling. Om hon fortfarande skriker efter det testar jag nappen och funkar inte det är det tutten som gäller. Lite olika tider hon vaknar till sådär men hon vaknar alltid vid 6-halv 7 och är hungrig/törstig. Sedan vaknar hon strax före 9 för dagen och då går vi upp. Napp använder vi enbart när hon behöver somna om, aldrig annars. Jag ammar även under dagen när jag försöker få henne att sova. Hon sover väldigt lite på dagarna. Det beror lite på hur dagen ser ut också. Om vi bara är hemma sover hon längre, i enstaka fall upp till 1,5 timme. Om vi är iväg sover hon inte alls, enbart i bilbarnstolen. Jag minns inte ens när hon sov i vagnen sist. Hon bajsar aldrig när vi är iväg heller vilket är smidigt men kanske inte så bra för hennes mage.

04

Jag försöker se till att Julia får en näringsrik kost med bra fördelning av proteiner, fett och kolhydrater. Hon vill smaka på allt man själv äter och det brukar hon få göra. Äter jag knäckebröd brukar hon få en bit bara för att hon ska lära sig att hon inte kan äta det. Äter vi något onyttigt får hon smaka men sitter inte och matar henne mätt på efterrätter utan det är smaka som gäller. Jag tycker även det är viktigt att hon får känna på maten och äta själv, lära sig varmt och kallt och olika konsistenser. Jag är nog ganska pedagogisk. Steker jag ägg till henne visar jag henne hur ägget ser ut, hur det ser ut när det är kläckt osv. Det är ju nu det börjar bli roligt att vara mamma när man kan leka med henne och visa henne saker och man märker att hon lär sig. Första månaderna var ärligt talat mest jobbigt. Inte min grej alls. Det kanske är tabu att säga det högt men att vara en mjölkkossa som aldrig får sova är inte min grej och inte alls speciellt mysigt. Nu trivs jag så mycket bättre som mamma. Förut gjorde jag barnmat och frös in. Jag har slutat med det då den inte blev speciellt bra upptinad, torr och äcklig. Nu lagar jag mat hon kan äta lite då och då istället, den klarar ju sig några dagar i kylen. Hade jag lagat mycket mat hemma hade det kanske varit enklare men varken jag eller Christian är personer som står i köket varje dag och lagar olika rätter.

Det är ju rätt smidigt att bo i ett varmt land. Vi har precis börjat ta på Julia strumpor då det är lite småkallt på stengolvet.

05

Barcelona Forum

Välkommen till Barcelonaforum.se, kul att ni besöker vårt sajt. Vi är en onlinebaserad tidning samt även en informationsguide & bloggportal med Barcelona som bas. Vi ser till att ni har koll på det mesta som händer i stan, oavsett om man bor i Barcelona eller hälsar på som turist! Tveka aldrig att mejla oss på info@barcelonaforum.se om ni har några frågor så gör vi vårt bästa för att svara er så fort vi kan.

You may also like...

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>