Njut filmjölk – i Barcelona

Sommaren är här. Extra varm denna gång. Kan vara uppåt 30° ute på balkongen vid tiotiden på kvällen.
Då är det gott med lite filmjölk!

Problemet: Man kan inte köpa filmjölk (med rätt smak) i spanska butiker.
Lösningen: Gör filmjölk själv hemma. Jätteenkelt.

För att göra filmjölk behöver man följande:

  • En liten skvätt filmjölk.
  • Vanlig färsk mjölk.
  • En plats där det inte blåser för mycket och är sisådär 25-30 grader varmt. (Mitt kök, t.ex.)
  1. Häll upp någon liter med färsk pastöriserad mjölk i en ren bunke. Det ska inte vara superhållbar mjölk som står i rumstemperatur, utan sådan som står i kyldisken.
  2. Täck med plastfolie.
  3. Rör eventuellt om lite försiktigt efter 10-12 timmar. (Snabbar på processen en aning.)
  4. Klart efter cirka ett dygn. Kan gå snabbare eller ta lite längre tid. Kolla försiktigt. Se bara till att inte doppa tillbaka en sked som du haft i munnen.
  5. När det är klart, kan man hälla upp filmjölken på burk och ställa in i kylen. (Eller njuta direkt.)
  6. Spara en slatt för att sätta nästa omgång!

Kruxet är alltså att man behöver en startkultur. Be någon som kommer från Sverige att ta med sig en liter filmjölk. Häll upp den i sådana där specialplastpåsar för isbitar och frys in. 2-3 sådana bitar fungerar som startkultur. Med återanvändning av slattar, behöver du inte tulla så snabbt på originalfilen. Och om du får till en fil som känns jätterätt, så kan du ju passa på att frysa in lite kultur för framtida bruk.

Smaklig sommar!

Göra filmjölk hemma

Så här ser min filmjölksfabrik ut.
Köpt vanlig mjölk + en slatt av gårdagens lyckade fil + rumstemperatur något dygn i täckt bunke = mera filmjölk!

Tor-Björn Fjellner

Jag arbetar med marknadsföring, mobiltelefoni och projektledning. Jag var bland annat med och införde nummerportabilitet för mobiltelefoni i Oman. Läs lite mer om mig i min presentation: barcelonaforum.se/hej-jag-heter-tor-bjorn/

You may also like...

1 Response

  1. Lisa says:

    Man kan också göra som man gjorde förr: doppa en tygbit i fil, låt torka, ta med. Doppa. Smidigt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>