Min vän Gunnar-Kristian

IMG_3983

Detta är Kristian. Han är 40 + år och bor  i Stockholm. Kristian är en stenhård synthare som har full koll på allt vad gäller musik och t.o.m. äger en egen Devo-hatt (se bild). Han är alltid hel och ren med nystrykna skjortor. Hans föräldrar är tandläkare.

35741

 

Kristian kan få en riktigt bitter människa att börja le, bara genom att vara sig själv. Han jobbar med datagrejsimojs, men gillar inte nymodigheter som Facebook och Spotify och skulle aldrig slänga ut sin LP-spelare. Han har till och med börjat fiska mitt i Stockholm, lite som ett sätt att ragga ensamstående mammor tror jag, för han får inte mycket fisk. Han är mystisk och kanske lite knepig vid första anblick, men ändå rak på sak och härligt ärlig. Bilden nedan är en typisk bild på Kristian för han sneglar lite skeptiskt mot Joëlle (min bästa vän i multi-kulti jackan) och kameran med en öl på bordet. Fotot är cirka 2 år gammalt och är taget i Täby där jag har lurat honom från asfalt till bondvischa. Han var mer nöjd än han ser ut.

IMG_3983

Han är min vän och jag saknar honom. För er andra kanske det bara är Kristian, men för mig är det Gunnar-Kristian. Vi träffades när jag var 19 och nyss flyttat hemifrån till Södermalm. Jag var rädd för universitetet och satt hellre på caféer och pluggade. Mitt stammisfik blev underbara Gunnarssons konditori på Götgatan. Kristian pluggade på dataskolan och jag studerade litteraturvetenskap, dvs jag drack kaffe hela dagarna och läste världshistoriens bästa böcker. Vi blev de bästa plugg- o fikavänner som fanns. På Gunnar på den tiden fanns också: den sorgsna taxigubben, den besserwisseraktiga författaren som alltid tog över en hel avdelning med sina böcker samt Cowboy-antikhandlaren och en mystisk man från söderort som alltid hade cykelhjälm inomhus. O jag. På “psykobänken” som vi kallade det (långa bänken längst in till vänster på övervåningen) fick man se upp om man satte sig, för där brukade de konstigaste typerna hamna. Ibland satte jag mig på psykobänken bara för att testa om ett original poppa upp. Jag har varit med om det mesta där, från snofsiga 70-åriga damer som vill hamna i nakentidningar till fundamentalister av olika slag. En gång var Hans Scheike där, utan riset som tur var. Jag och Kristian gjorde ofta sjuka listor med onödigt innehåll på de första sidorna i mina klassiska mästervärk.

En lista såg ut såhär:

Saker vi gillar (utan rangordning)

1. Sol

2. Vin

3. Sol och vin (i kombination)

 

Saker vi inte gillar

1. Myndighetspersoner

Och sen minns jag inte så mycket mer från den listan.

15846_29641856

Nu tänker jag sova och drömma om semlor och samtal från Gunnarssons.  På torsdag ska Malin och jag flyga till Kanarieöarna =) Det ser jag fram emot! Där finns inga semlor eller Gunnar-Kristians, men sol och vin och det tackar jag inte nej till.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>