Min uppväxt med musik

Jag surfade just in på Rolling Stones lista över världens 100 bästa gitarrister. Så mycket bra musik man är uppväxt med. Båda mina föräldrar har haft ett stark musikintresse som smittat av sig på mig. Min mamma var riktigt duktig på dragspel och piano. Min pappa har alltid spelat gitarr och köpte sin första elgitarr i höstas. Han är född samma år som kungen och David Bowie. Både mamma och pappa hade en stor samling LP-skivor när de träffades, många av samma artister men de hade ingen skiva som var samma utan kompletterade varandras samlingar. ABBA, Stones, Wings, Beatles, klassiskt, Elvis, Cat Stevens, Herman Hermits, Simon & Garfunkel och allt möjligt annat, som delvis säkert var mainstream en gång i tiden men oh så bra och inspirerande!

1995 såg jag en konsert från David Bowies 50-årsdag som farsan spelat in på VHS. Jag blev helt såld och tycker fortfarande det är bland det bästa jag sett med gästartister som Billy Corgan, Dave Grohl och Lou Reed. Gail Anne Dorsey på bas dessutom, coolaste bruden i världen. Kort efter köpte mamma en CD till mig med argumentet “jag vet inte vad det är för något men jag gillade omslaget och tänkte att du skulle gilla det också”. Det var albumet “Outside”. Jag blev helt fast. Det och det efterföljande Bowie-albumet “Earthling” spelades konstant när jag inte spelade “Space Oddity” på gitarren eller “Life on Mars” på pianot. Jag ritade en del också.

david bowie

Vi växte upp i sju rum och kök, sju kilometer från närmsta buss och asfalterade väg med bra bild på Kanal 1 och mindre bra bild på SVT2. På somrarna trampade man hö och på vintern tog man traktorn eller hästsläde till sin bästa kompis om man var insnöad. Jag började skolan när jag var sex år gammal efter ett IQ-test, lite på grund av att jag ville gå i samma klass som min ett år äldre bästa kompis och granne Henke. Väldigt bra idé då, mindre kul när alla kompisar fyllde 18 och fick komma in på Viking the Night Club i Tranås. Eftersom jag är adlig trodde vissa att jag växte upp i ett slott men sanningen var mer den att vi fyra syskon fick en 15-tums svartvit TV att dela på så att vi kunde smygtitta på Dallas när mamma och pappa hade egentid varje tisdag kl 20. Här hade vi vår barnen i Bullerbyn-uppväxt.

bjornarp

Jag sökte till den lokala musikskolan när jag var sju år gammal och var en envis jävel som ville sköta mig själv redan då. Eftersom alla platser var upptagna fick jag börja i blockflöjtsgruppen istället. Jag kände mig mest rädd och utsatt. New kids om the blockflöjt. Jag var enda tjejen i gruppen och var jätteblyg. Jag såg dessutom ut som Ted Gärdestad men var jättestolt när jag fick min “I love Alf”-tröja. En tjej i klassen hade en likadan lila som jag varit avundsjuk pä en längre tid.

ted

När jag började fyran fanns det äntligen plats för mig. Min stackars farsa fick köra mig till tvärflöjtlektionerna varje tisdag i tre års tid. Vi lyssnade alltid på Jerry Williams i bilen. Jag hade aldrig övat på det jag skulle men spelade alltid på gehör så jag låg ändå en hel bok före tjejen jag delade lektionstid med efter tre år. Jag bangade vår första uppspelning genom att ringa till min spellärare Tina och säga att jag hade tandläkartid. En lördag. Jag hade ens berättat för familjen att vi hade övat inför ett framträdande. Jag tröttnade när allt tjat kom om att börja i musikkåren. Min storebror spelade fiol och gitarr, min äldsta syster Piano, min andra syster klarinett. Det var livat skulle man kunna säga. Det blev inte mindre livat när jag började tycka att det var roligare att lira “Smells like teen spirit” än “El condor pasa”.

Min första LP var Thomas Ledins “Tillfälligheternas spel”. Det fanns en tid då jag skämdes lite över att säga det. Jag lyssnade på den för ett tag sedan och tycker det är ett fantastiskt bra album. Jag gillade Spice Girls också. Jag kan även erkänna att jag köpte ett gammalt album med East 17 efter jag fyllt 20. Jag är av åsikten att är man kreativ och gillar det man gör kan det inte vara dåligt. Det kanske inte faller i ens smak men det finns ingen anledning att kritisera. All typer av musik har sin funktion i sitt sammanhang.

Barcelona Forum

Välkommen till Barcelonaforum.se, kul att ni besöker vårt sajt. Vi är en onlinebaserad tidning samt även en informationsguide & bloggportal med Barcelona som bas. Vi ser till att ni har koll på det mesta som händer i stan, oavsett om man bor i Barcelona eller hälsar på som turist! Tveka aldrig att mejla oss på info@barcelonaforum.se om ni har några frågor så gör vi vårt bästa för att svara er så fort vi kan.

You may also like...

1 Response

  1. lisa says:

    Samma frisyr som Oskar har nu, för övrigt :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>