Katalonsk modernism i din egen takt

Rund gatsten med texten Ruta del modernisme
De flesta som besöker Barcelona passar nog på att ta åtminstone en snabb titt på något eller några av de byggnader som Gaudí formgivit. Och han är nog den mest kända representanten för Katalonsk modernism, en fantasifull stil från början av 1900-talet, där man leker med mosaiker, glasmålningar, oregelbundna fönsterformer och oväntade materialkombinationer.

Men Katalonsk modernism är långt mer än bara Gaudí. Och i Barcelona finns det mycket att se.

Den som promenerar i centrala Barcelona kommer ganska snart att få syn på en speciell, röd gatsten. med texten ”Ruta del modernisme”, som visar vägen till många av husen och objekten i Barcelona från den aktuella perioden. På bilden här intill, notera även de omgivande gjutna sexkantiga gatstenarna som i sig själva är en del av Barcelonas modernistiska arv.

Den som vill hitta fler av dessa röda gatstenar, eller snarare de intilliggande byggnaderna från katalonsk modernism, bör titta in på turistinformationen. Där kan man nämligen be om en karta ”Ruta del modernisme de Barcelona”. På den kartan finns de flesta av de intressanta objekten markerade, samt kortfattad information om modernismen i Barcelona på fyra språk, däribland engelska och franska. Den som vill veta mer om dessa byggnader och objekt kan dessutom köpa en guidebok på samma tema.

ruta del modernisme

Så, skaffa en karta när du kommer åt. När det sedan är bra väder drar du på dig promenadskorna och plockar med kameran, så är du förberedd för några givande timmar till fots i Barcelona.

Tor-Björn Fjellner
info@barcelonaforum.se

Tor-Björn Fjellner

Jag arbetar med marknadsföring, mobiltelefoni och projektledning. Jag var bland annat med och införde nummerportabilitet för mobiltelefoni i Oman. Läs lite mer om mig i min presentation: barcelonaforum.se/hej-jag-heter-tor-bjorn/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>