Kastanjer!

Nu är kastanjesäsongen i full gång!
Lokalbefolkningen begår gärna kastanjepremiär på Allhelgonadagen. (Och samtidigt passar de på att äta panellets, förstås, eftersom de små bakverken utgör huvudnumret.)

Kastanjer som bakas i ugnen

Om man är sugen på rostade kastanjer och vill vara lite bekväm av sig, så besöker man givetvis någon av de kastanjevagnar som värmer några hörn nere i centrum, t.ex. på Aribau intill universitet, eller i närheten av Columbus-monumentet. De rostar kastanjer över gaslåga, i speciella stekpannor som är fulla av hål. Jag har sett sådana stekpannor i järnhandeln, så jag tror säkert att många rostar hemma på samma sätt.

Men jag tar det lite försiktigare. Så här gör jag:

  1. Köp kastanjer. Gärna stora och bulliga, eftersom de blir bäst. Finns på nästan alla välsorterade mat- och grönsaksbutiker. Köp fler kastanjer än du räknar med att äta. Några kommer du nämligen att kassera för att de är maskätna etc. Dessutom går det gärna åt några extra, när man väl kommit igång med att äta. (Blunda för kalorierna, här är det njutning som gäller!) Om du inte råkar ha hemma sedan tidigare, köp även ett par kilo grovt havssalt.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Släng kastanjerna i en skål med vatten i några minuter. Rör sedan om och gnugga kastanjerna en aning, så att eventuell smuts lossnar. Häll av vattnet och skölj en sista gång.
  4. Häll ett generöst lager med salt i en rymlig ugnsform.
  5. Slå av vattnet från kastanjerna.
  6. Skär ett kors i toppen av varje kastanj (enklast med ganska kort och tandad kniv) och ställ ned den i saltet.
  7. In med alltihop i ugnen. Det kan ta mellan 30 och 50 minuter innan de är klara. Nalla någon kastanj ibland för att kolla om den är lätt att skala och och själva kastanjen verkar färdigbakad.

Det kan vara lite besvärligt att skala de heta kastanjerna, men eftersom de skall ätas varma är det bara att härda ut. Låt kastanjerna stå kvar i saltet så håller de värmen bättre.

Många svenska recept menar att man skall kladda med smör och salt. Men jag föredrar faktiskt att äta dem naturella.

Smaklig måltid.

PS! Spara saltet, det kommer väl till pass nästa gång du blir sugen på kastanjer!

Tor-Björn Fjellner
barcelonaforum.se

Tor-Björn Fjellner

Jag arbetar med marknadsföring, mobiltelefoni och projektledning. Jag var bland annat med och införde nummerportabilitet för mobiltelefoni i Oman. Läs lite mer om mig i min presentation: barcelonaforum.se/hej-jag-heter-tor-bjorn/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>