Från SMILF till MILF på 4,5 timme.

För exakt en vecka sen låg jag på sjukhuset med värkar. I fredags kväll åkte vi till sjukhuset och 02:35 natten till i lördags föddes vår lilla Julia. Jag hade bestämt mig tidigare för att jag minsann ska berätta sanningen utan att försköna den om hur hemskt det faktiskt är att föda barn då jag upplever att det finns mycket tabu att prata om det. Men det var ju inte så hemskt alls som jag föreställt mig! Det är lite luddigt exakt hur allt gick till, jag bad om journalen, fick den aldrig men kommer återge det jag kan.

Natten till fredagen hade jag en del sammandragningar. Det kändes lite som mensvärk. Jag har varit skonad från mensvärk i många år förutom att jag kan bli lite trött i ryggslutet. Under dagen hände ingenting. Höggravid och lite allmänt jobbigt att sitta som vanligt Jag och christian satte oss på ett fik och spelade kort tills solen var påväg ner. Han vann som vanligt.

Under kvällen strålade det ner i västerlåret och högg till litegrann så som det gjort de senaste dagarna innan. Jag ställde mig och svängde ihop lite mat. Var lite svårt dock på grund av detta. Jag satte mig och bloggade istället så fick Christian ta av maten från spisen när den var klar. Jag satte mig i sängen och åt och bloggade. Kl 20 tänkte jag att sammandragningarna faktiskt var ganska täta så jag började klocka dom. Kändes ungefär som mensvärk så jag tänkte att det säkert skulle avta. Kl 21 meddelade jag christian läget att jag hade sammandragningar med fem minuters mellanrum i snitt. För att åka in ska de ligga på ca tre sammandragningar på 10 minuter. Christian insisterade på att vi skulle åka in. Jag vägrade. Pinsamt att åka in och få åka  hem igen för lite värk tyckte jag. Jag trodde att det säkert skulle avta igen. Han sprang iväg och panikhandlare och packade ihop de sista sakerna.

19

Vi beställde en taxi som dröjde 20-30 minuter innan den kom. Kl 22 kom vi iväg. När vi stod och väntade på gatan började värkarna dra igång, hade lite svårt att stå upp normalt. Ändå tänkte jag att vi kanske åkte i onödan. Jag är glad att vi tog en taxi istället för bilen då Christian kunde hålla i mig lite. Väl framme sisådär 22:20 kom de med en rullstol och rullade in mig till ett rum för undersökning. Christian fick vänta någonstans utanför. När jag klädde av mig hade det kommit lite blod så det kändes verkligen som vi åkte i rätt tid. “Det är normalt att det kommer lite blod när man har värkar” sa förlossningsläkaren Marta och en engelsktalande tjej som undersökte mig. “Du är öppen 4 cm så du kommer inte åka härifrån innan du har fött” sa de. Jag kunde inte fatta att det var sant. De rullade in mig i en förlossningssal och Christian kom in i några slags gröna skyddskläder och såg ut som att Peter Pan flugit lite fel.

Vattnet hade inte gått så de gjorde hinnsvepning (tog hål på fosterhinnan så vattnet går). Jag var öppen 6-7 cm, de kopplade in epiduralen (ryggbedövning) och jag fick en första dos 11:15. Efter det kändes värkarna som de sammandragningar jag haft tidigare under graviditeten. Vid 00:30 var jag öppen 8 cm. Jag hade extrem halsbränna och spydde. Det är lite luddigt, jag var nog mer väck av bedövningen än jag kände mig då. Det pratades om eventuellt kejsarsnitt då bebisens puls gick ner till 70-80 då och då. Prover togs vid två tillfällen och allt var okej till min stora lättnad då jag absolut inte ville göra snitt och jag dessutom hade en stark övertygelse att det skulle gå problemfritt den vanliga vägen.

Vi körde en omgång med krystningar. Sedan vila. Sedan en omgång till. Jag låg på rygg med benen upp, som i en gynstol. Efter det fick jag lägga mig på sidan med ena benet uppe och krysta försiktigt på egen hand i en halvtimme. Bebisen skulle komma ut mer och mer sakta men säkert och samtidigt vrida sig som jag minns det. Den här biten var nog värst, främst eftersom sköterskorna ej var närvarande då och jag tyckte det var extremt svårt att veta hur mycket jag skulle krysta. Dessutom spände det rätt bra fast jag inte kände någon smärta. När jag fick epiduralen avtog värkarna så det sattes in värkstimulerande dropp. Sedan var det dags att krysta igen liggandes på rygg.

Resten var som på film. “Bara några gånger till, hon är snart ute, kom igen.. PUSH!!!” Klockan var 02:35. Christian klippte navelsträngen och rätt vad det var låg hon på mitt bröst. Avtorkad, inget blod någonstans, massa hår på huvet, otroligt välskapt, normal huvudform och allmänt söt. Efterarbetet tog en kvart, tjugo minuter. De sydde c:a en cm då jag spruckit litegrann. Vi fick igång amningen snabbt och jag rullades sedan in i ett annat rum där vi fick stanna till i måndags. Här är vi fortfarande i förlossningssalen.

18

Christian var otroligt bra under hela förlossningen. Han var lugn, sa att jag var duktig, var tyst när värkarna var som kraftigast och höll i mig och stöttade. Jag tror att jag var ganska snäll mot honom också. Så fort hon kommit ut kom lättnaden. Jag minns att jag redan då tänkte det var skönt att slippa den stora magen, att jag inte skällt ut christian, att personalen var så otroligt bra och att jag var så mentalt stark. Jag är nåt så grymt stolt över mig själv att jag/vi tagit oss igenom det här, vi valde att stanna och föda i Spanien och vi fixade det galant!

Barcelona Forum

Välkommen till Barcelonaforum.se, kul att ni besöker vårt sajt. Vi är en onlinebaserad tidning samt även en informationsguide & bloggportal med Barcelona som bas. Vi ser till att ni har koll på det mesta som händer i stan, oavsett om man bor i Barcelona eller hälsar på som turist! Tveka aldrig att mejla oss på info@barcelonaforum.se om ni har några frågor så gör vi vårt bästa för att svara er så fort vi kan.

You may also like...

2 Responses

  1. Ulla says:

    Ni är bra, fin tös :)

  2. joje says:

    SÅ bra genomfört och att du berättat öppet…
    - du med Christian…det där är verkligen en darrig situation för pappan.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>