Bra att veta inför en Barcelonaweekend

BarcaHär kommer en lista över saker som kan vara bra att ha koll på för att få en riktigt bra semester i Barcelona.

Taxi
En taxiresa från flygplatsen el Prat kostar max 30 euro. När du åker taxi i stan lägger chauffören ofta på ett tillägg innan du ska betala. Det är fullt normalt då taxorna är högre kvällar och helger och om du har med dig mycket bagage. Olika alternativ hur du tar dig runt hittar du här: http://barcelonaforum.se/category/transport/

Alkohol
I spanien finns inga systembolag utan du kan köpa vin, öl och sprit i mataffärerna. De får dock inte sälja alkohol efter 23:00 och hur du än tjatar riskerar butiken att bli av med sina tillstånd om de inte håller sig till det. Utbudet är inte alltid det bästa så om du vill ha en speciell vinsort rekommenderas att gå till en vinbutik eller till mataffären som ligger en trappa ner i varuhuset Corte Ingles på Plaza Catalunya. Riktigt billiga viner hittar man på Carrefour på las Ramblas. http://barcelonaforum.se/var-och-bag-in-box-pa-spanskt-vis/

Tobak
Tobak däremot säljs inte i mataffärer utan i speciella tobaksaffärer. Om de har stängt kan du köpa cigaretter i en automat inne på någon bar.

Vatten
Kranvattnet går att dricka. Det är inte gott och antagligen inte speciellt nyttigt heller men du kommer inte att dö om du får i dig ett glas.

Öppettider
Spanien är ett katolskt land och man håller hårt på söndagsstängt. Mindre, dyrare matbutiker och restauranger är de enda som har öppet så lägg shoppingen en annan dag och köp tobak osv dagen innan. Om man vill kolla på kläder en söndag har varuhuset Mare Magnum öppet längst ner på Ramblan. Räkna dock med mycket folk. Man kan även ta en heldags söndagsshopping på la Roca Village: http://barcelonaforum.se/la-roca-village-outlet-shopping/ Vardagar har affärerna i regel öppet 10-21. Tänk även på när du är på turistrunda att ha axlar och knän täckta om du ska in i en kyrka.

Uteliv
Om du ska ut och klubba, tänk på vad du har på dig. Det är ett faktum att det alltid är mycket mer killar än tjejer på klubbarna. Som tjej är det som enkelt som en plätt att komma in oavsett ålder. Om ni är ett killgäng under högsäsong och helg kommer de försöka hitta anledningar till att inte släppa in er.  Jag vet inte hur många killar med vita Converse som blivit nekade. Av någon anledning finns det ju inte en svensk som inte har ett par vita sneakers, därför känns det viktigt att poängtera. Lämna dom på hotellrummet och kolla dresscode innan du går ut. Hooka gärna upp med ett tjejgäng i kön som ni går in med samtidigt så är det lättare också. Tycker ni det är tomt på klubben? Folk går oftast ut vid 02 och senare. Barerna inne i stan har öppet till 03.

Mobilsamtal och surf
Vill ni kunna ringa varandra och facebooka under spanienresan kan det vara smart att köpa varsitt simkort. Det kostar max 10 euro och man får ringa upp beloppet man köper simkortet för. Du kan även skaffa ett med mobilsurf för 10-15 euro utan att skaffa abonnemang. Gå till Vodafone på gatan l’Angel t.ex. där de hjälper dig på engelska utan problem.

Pruta
Försöker någon pracka på dig saker på stranden? Pruta. Det är superenkelt. Om försäljaren börjar med att fråga varifrån ni kommer är det troligtvis ett sätt att kolla hur mycket ni kan vara beredda att betala snarare än en artighetsfras.

Ficktjuvar
Håll koll på din väska och ta inte med dig saker du inte behöver. Ta ur alla kort du inte behöver ur plånboken och gå inte omkring med passet på dig. Ha alltid väskan stängd och ställ den inte på stolen bredvid. Många väskryckare har kniv och drar tag i väskan samtidigt som de skär av remmen. Det är vanligt att de jobbar i grupp och att de har en som vilseleder genom att komma fram och fråga om allt möjligt samtidigt som någon annan tar dina saker. Om du har mobil och plånbok framme, se upp för folk som kommer och lägger broschyrer på bordet. De försöker ta dina grejer samtidigt. Undvik helst att ha saker liggande framme alls. Om du nu skulle bli av med passet, kontakta svenska konsulatet som har sitt kontor på Carrer de Mallorca.

Dricks
Hur mycket kan vara svårbedömt men dricksa bör man. Lönerna är låga och dricksen är väldigt viktig för personalen på restauranger. Däremot är servicen i regel inte i närheten av vad den är i Sverige så förvänta dig inte för mycket uppassning. Sitt inte och sura för att det tar tid att få in notan utan gå in och betala istället om det dröjer så slipper du lägga onödig energi på det.

 

Eva von Boisman
eva@barcelonaforum.se

Barcelona Forum

Välkommen till Barcelonaforum.se, kul att ni besöker vårt sajt. Vi är en onlinebaserad tidning samt även en informationsguide & bloggportal med Barcelona som bas. Vi ser till att ni har koll på det mesta som händer i stan, oavsett om man bor i Barcelona eller hälsar på som turist! Tveka aldrig att mejla oss på info@barcelonaforum.se om ni har några frågor så gör vi vårt bästa för att svara er så fort vi kan.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>