Avskyr bio men älskar film + dokumentärer du inte får missa

När någon ser exalterad ut och häver ut sig “Ska vi gå på bio på torsdag?” är det en människa som inte känner mig så bra. Jag säger nämligen Nej 99 % av gångerna. Jag får krupp när folk sitter och smaskar, prasslar med godispåsar och sparkar en i stolsryggen. Jag såg premiären av Titanic när jag gick i 7:an och alla brudar i skolan blev dökära i Leo di Caprio utom jag som bara minns ljudet av en gubbes näsa som visslade för varje andetag. Jag sket i isberget och alltihop. Medan de andra gick därifrån rödgråtna var jag bara irriterad och funderade på nässpray. Man kan inte be någon sluta andas, så då önskade jag att jag hade fickorna fyllda med nässpray och öronproppar. Jag har också ett anonymt ex, för enkelhetens skull kan vi kalla honom Idioten, som var otrogen mot mig och när han var det så sa han att han “var på bio” så usch och fy för bio tycker jag. Nu när jag kollar på bilder på oss ser jag bara köttprodukter idag. Skönt för mig som är vegetarian.

Sarah med köttNär jag kom på honom och det tog slut mellan oss ritade min underbara systerdotter den finaste dissen, som jag fick. Se nedan  =) Bråka inte med brudarna i min familj, vi har skinn på näsan!

IMG_5247

IMG_3510

Här i Barcelona har min kompis Gabriel och hans tjej Mayte hittat på ett rätt chillat sätt att titta på film, som jag tror jag kan stå ut med.

10928996_1594128627487275_2081545402853408566_n

Varannan tisdag visar de kortfilmer från hela världen på ett ställe i Poble sec (Jam Circus) . Jag var där i tisdags med lite polare och var förvånad över den höga kvalitén.  Dessutom var det en skön mix mellan allvar och garv. Ärligt talat skruvade jag mig kanske bara 5 minuter  på hela kvällen och det är ett riktigt bra betyg. Det hjälper ju att det är kortfilmer, då får jag inte lika mycket krupp. Det kostar 4 euro i inträde, men då får man några gratis Jägermeistershots (livsfarligt) och det var riktigt mysigt  fixat med kuddhörna med popcorn och hela faderullan. Rekommenderas varmt, men det var riktigt poppis och vi kom bara 5 minuter efter de öppnat och då var det världens kö. Någon gång kanske jag bidrar med en kortfilm, det hade varit asroligt om jag kunde greja en bra videokamera. Om ni blir nyfikna kan ni kolla in deras FB-sida: Short Cut Cine Barcelona.

10980160_1610205292546275_2826346487229058961_o

Däremot kan jag gilla att kolla på film hemma, och då tittar jag nästan bara på dokumentärer.  Om jag städar eller pysslar hemma brukar jag alltid sätta på en P3 dokumentär på radio. Ibland lyckas de bygga upp en fantastisk stämning och radiomediet lämnar mer åt fantasin. Men nu kör vi: Håller ni ordentligt i hatten? Neeej, håll i hatten lite hårdare! Dåså, då kör vi!

DE BÄSTA DOKUMENTÄRERNA OCH DÄRMED BASTA

4008_olle_ljungstrom_pa_grona_lund

20. En film om Olle Ljungström (2008)  “Du får filma allt, utom när jag går på toaletten” sa Olle Ljungström till regissören av den här dokumentären. Olle är en en svensk sångare och konstnär, som har en bakgrund i bandet Reeperbahn. Även om man inte är något fan av hans musik är den här dokumentären fantastisk. Han har varit med om det mesta, inklusive heroin. Han har kämpat med ångest, självmordstankar och att passa in i samhället. Bland annat drar han till Afghanistan i filmen. Uppdraget: att dö.  När jag först såg den här dokumentären blev jag både gripen och inspirerad av honom. Olle är så fin, jag vill bjuda honom på en kopp kaffe och diskutera livet, konsten och musiken. Och så är han himla rolig också!

MV5BMTcwNjc1NTIzMV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzY2MDI2NQ@@._V1_SX214_AL_

19. Project Nim (2011) är en historia om en schimpans som får växa upp som människa i en amerikansk familj på 70-talet. Målet är att experimentera och se hur “mänsklig” Nim kan bli. Forskare vill se om det är möjligt för en helt vanlig apa att lära sig teckenspråk. Det här dokumentären är inte bara ett gulligt, roligt språkexperiment utan också en hjärtkrossande historia om vad som händer när man tar ett vilt djur och söker förmänskliga det.

SennaPoster(1)

18. Senna (2010) är historien om en legend inom Formel 1, Ayrton Senna. Denna bildsköne brasse och f.d. världsmästare blev den sista (?) att dö i F1-cirkusen. Den är spännande, snygg, gripande och hans sista race går knappt att titta på utan en drink i handen.

nov004-500x500

17. The Punk Syndrome (2012) Den här finska dokumentären om ett utvecklingsstört punkband kommer få dig att sätta kaffet i vrångstrupen. De andas, bajsar och sover Punk. Underbart gäng som bor på gruppboende med blandade diagnoser, skriver texter om att de hatar fotvård och droppar sjuka oneliners. Det verkar som om hela dokumentären ligger på ute på tuben, bara att titta!

Kokvinnorna_ny_webb

16. Kokvinnorna (2011) handlar om två halländska systrar som är besatta av kor, särskilt den äldre. Den här dokumentären påminner om “Hästmannen” men enligt mig är denna bättre och roligare. Man får sig några goda garv och det är ett himla tjafsande mellan de gamla systrarna, men det finns även en allvarlig historia i grunden då det blir en kamp för att få behålla sina älskade djur. Som bonus kan man snappa upp lite roliga dialektala svordomar från Halland: de säger ju inte bara “förebannade ålarens” därborta i Halland utan också t.ex. “köna”. Verkar som om även denna godbit ligger ute på gratis på internet. Imorgon lovar jag att lägga ut fortsättningen på listan =) Puss på er!

You may also like...

1 Response

  1. Boktjuven tyckte jag var lite överskattad. Jag var inte så förtjust i den. Castillon däremot är jätteintressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>